Julia groeide op in Vinkel en koos na de middelbare school voor de studie bestuurskunde aan Avans Hogeschool in ’s-Hertogenbosch. In 2023 studeerde ze af en begon de zoektocht naar een passende vervolgstap.
“Tijdens mijn studie heb ik veel praktijkervaring opgedaan via stages,” vertelt Julia. Zo liep ze stage bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in Den Haag. Door de coronapandemie werkte ze veel op afstand, maar ze vond het een waardevolle ervaring. “Ik werkte aan het programma Democratie in Actie, om jongeren meer te betrekken bij de politiek. Dat vond ik echt heel interessant.”
Na haar studie stond Julia voor een belangrijke keuze: doorgaan met studeren of meteen aan de slag? Ze besloot te kiezen voor een traineeship bij de overheid en kwam al snel uit bij Newpublic.
“De website sprak me meteen aan: overzichtelijk en direct duidelijk wat je kon verwachten qua salaris en inhoud. Ook verliep het contact eigenlijk meteen al erg goed,” vertelt ze. De goede eerste indruk gaf haar vertrouwen om te solliciteren.
Waarom het traineeship bij Newpublic?
Voor Julia was een traineeship bij de gemeente een bewuste keuze. “Ik wilde ontdekken hoe de overheid werkt en welke rol bij mij past,” zegt ze. Een traineeship bij Newpublic bood haar de kans om in korte tijd ervaring op te doen bij verschillende gemeenten en andere lokale overheidsorganisaties.
“De afwisseling van opdrachten en de trainingen die je krijgt, spraken me erg aan. Daarnaast is de sfeer bij Newpublic erg fijn.”
Werken bij de gemeente als beleidsadviseur wonen
In haar huidige functie werkt Julia als beleidsadviseur wonen bij de gemeente Laarbeek. Maar wat doet een beleidsadviseur?
“Laarbeek ligt in de Brainportregio, wat betekent dat er veel ontwikkelingen zijn op het gebied van wonen en ruimtelijke ordening,” legt ze uit. “Ik ben betrokken bij prestatieafspraken met woningcorporaties en de ontwikkeling van nieuwe woonprojecten.”
Ondanks haar beperkte ervaring in het vakgebied werd Julia uiteindelijk gekozen voor de funtie.”Dat voelde als een eer!” zegt ze blij. “Binnen mijn huidige werk ben ik ook echt bezig met de inwoners. Je krijg van hen verschillende vragen, over bijvoorbeeld huidige woningbouwprojecten en dat vind ik heel leuk; het draait uiteindelijk toch om de inwoners van Laarbeek.”
Momenteel werkt Julia mee aan een heel groot woonproject van rond de 400 woningen. “De regio groeit snel. We houden rekening met de komst van veel nieuwe inwoners, waaronder werknemers van ASML en andere bedrijven uit de Brainportregio,” vertelt Julia. Dit brengt grote uitdagingen met zich mee op het gebied van woningbouw en leefbaarheid.
Het hele technische gedeelte van het woonbeleid? “Oh, mij niet bellen!” zegt Julia lachend. “Maar als je kijkt naar wat voor soort woningen er moeten komen en het uitvragen hiervan bij de inwoners… ja, dat vind ik écht heel leuk.”
Gelukkig heeft Julia collega’s om zich heen die allemaal met beleid bezig zijn vanuit verschillende disciplines. “Ik kan heel erg op team Ruimtelijk Beleid bouwen”, geeft ze aan. “Bijvoorbeeld in de ontwikkeling van een nieuw woonproject, moet er rekening worden gehouden met parkeerplaatsen, sociale voorzieningen, historische monumenten… noem maar op! Het komt uiteindelijk allemaal samen.”
Ontwikkeling bij Newpublic; hoe ziet dat er uit?
Het traineeship van Newpublic helpt Julia om zich verder te ontwikkelen, zowel inhoudelijk als op persoonlijk vlak.
“De trainingen zijn erg waardevol. Vooral op het gebied van communicatie, beleidsvorming en projectmatig werken binnen de gemeente heb ik veel geleerd,” zegt ze. “Vooral nu je in de praktijk aan de slag bent, is het heel fijn om die theorie weer te krijgen.
Maar ook op persoonlijk vlak ontwikkelt Julia bij Newpublic. “We leren veel over hoe je dingen op werk kunt aanpakken; een meningsverschil met een collega, of een collega die heel erg overheerst.” Ook geeft Julia aan dat ze het soms lastig vindt dat ze nog weinig ervaring heeft en toch adviezen moet geven. “Ik heb in de trainingen bij Newpublic geleerd om wat steviger in mijn schoenen te staan, onder andere door te leren over communiceren binnen projectteams.”
Hoe brengt Julia vooruitgang in de overheid?
“Ik heb best een verbindende kracht, denk ik,” zegt Julia. “Ik vind het super leuk om mensen met elkaar te verbinden. In de gemeente kunnen we soms best wel met ons eigen taakje bezig zijn; de integraliteit is er niet altijd. Dat mis ik dan enorm.” Om dit op te lossen, bracht Julia in haar eerdere ervaring bij de gemeente Overbetuwe mensen samen om het proces van projectmatig werken te verbeteren. “Je merkte écht een vooruitgang,” zegt ze trots. “Ik zeg dan: ‘Kom op, even zitten met zijn alle en dan zijn we zo klaar!’ Zo creëren we even een moment van binding met elkaar.”
Het eind van het traineeship bij Newpublic komt in zicht… en dan?
“Ik wil ontdekken welke rol binnen de overheid het beste bij mij past,” zegt ze. Ze vindt het belangrijk om processen efficiënter en effectiever te maken: “Soms kan het allemaal wel wat sneller!”
Mensen verbinden, in contact staan met inwoners en adviseren over beleid? Of interesse in nog een tal van andere functies en thema’s binnen een gemeente? Solliciteer nu!